@berrybutcher
İnceleme
29 gün
İnsanın doğaya karşı mücadelesi, dayanıklılığı ve ekstrem koşullara dayanma potansiyeli, London'ın her kitabında olduğu gibi bu kitapta da temel konu olarak karşımıza çıkıyor.
Zaten beni asıl ilgilendiren kısım da bu arka plan temasıydı.

Siyahi olan sözleşmeli işçiler hakkında kitaba yansıyan düşünceler, onların kendi bildikleri ilkel yollarla haklarını savunmaya çalışmaları ve zenginlik peşinde koşan Ingiliz, Amerikan beyazlarının bu insanları mümkün olan her şekilde kullanmaya çalışması oldukça canlı bir anlatımla yazılmış.

Kitapta tamamen çıkarılsa bir şey kaybedilmeyeceğini düşündüğüm bölümler romantizm ile ilgili olanlardı.
Romantizm türüne London'ın kaleminden yazılsa bile katlanabildiğimi söyleyemeyeceğim. İçimi baydı okurken. Yamyamların, orman adamlarının ve denizcilerin maceraları çok sürükleyiciydi ancak kadın ana karaktere geldiğinde zorlama şekilde yazılması canımı sıktı.

Gerçekçilik burada yok oluyordu bana kalırsa. London, güçlü ve bağımsız bir kadın karakter yazmaya çalışmış. Fakat sonunda konuya ani bir karakter değişikliği katılarak cinsiyet rolünün geleneksel beklentileri karşılanmaya çalışılmış.

Okuru kendine çekecek maceracı ruhlu Amerikan kadını, bir anda hiçbir dış veya iç faktör olmadan ev hanımına dönüşüyor. Jack London değil de Jane Austen falan okuyorum zannettim.

Yine de özellikle protagonist olan adamın her koşula uyum sağlamasını, kararlılığını ve becerikli oluşunu okumak keyifliydi. Romantizmi seviyorsanız veya tahammül edebiliyorsanız London'ın maceraları ve hayal gücü kaçırılamayacak kadar değerli bence.
Macera
Jack London - Scala Yayıncılık - 2022
home explore mail
person