Zeytindağı, insanın kanını donduran tarihi bir süreci, “bir imparatorluğun çöküşünü” o zamana göre en duru Türkçe ile karşımıza getiriyor. Kitapta Mehmetçik’in Yemen’de, Aden’de, Kanal’da, Gazze’de, Arap çöllerinde nasıl kırıldığını, yenilgiden sonra bir vagon dolusu “mecidiye altınını” bile nasıl bıraktığımızı hayretler içerisinde okuyacaksınız. Cemal Paşa’nın emir subayı olarak, o günlerde en yakınında olan Falih Rıfkı, Zeytindağı kitabıyla tarihimize bir ibret belgesi bırakırken, her biri bir destan olabilecek, askerlerin günlükleri ve âdeta kumar masasında kaybedilen Ahmetlerin, Mehmetlerin hikâyeleri tüylerinizi ürpertecek. ••• “Falih Rıfkı, Ortadoğu’nun kan ve barutunu gördü; Bahriye Nazırı ve Suriye-Filistin Umum Kumandanı Cemal Paşa’nın özel kalem subayıydı. Kendinden emin bir üslûpla bu dönemi ve yaşadıklarını “Zeytindağı”nda anlatır. İmparatorluğun yıkılışını kaleme aldığı, herkesin defalarca okuduğu Zeytindağı bu dönemin ve bu coğrafyadaki gözlemlerinin eseridir. Kitap, dönemin bir muhasebesiydi. Falih Rıfkı Atay’ın sürükleyici, zengin muhtevalı, zıt görünüm ve olaylara dayanarak tezlerini savunan bir üslûbu vardır. Onu her zaman yaşatacak ve sevdirecek olan kitaplarının en birincisi “Zeytindağı”dır. Bu kitapta bir imparatorluğu, bir güneşin trajik batışını, keskin gözlemleri, realist ama hüzünlü bakışıyla anlatır.” Prof. Dr. İlber Ortaylı “Bu kitabı okumak âdeta bir borçtur ve bir vazifedir.” Behçet Kemal Çağlar “Falih Rıfkı’nın son eseri Zeytindağı, Cumhuriyet devri edebiyatının en büyük hadiselerinden birini teşkil etti. Falih Rıfkı’nın bize hatırlattığı devir, Türk milletinin geçirdiği ve geçirebileceği felaket devirlerinin en facialısı, en dehşetlisi ve ruha en çok bezginlik verenidir. Eğer, muharririn keskin ve yüksek zekâsı bu devir üstüne berrak bir aydınlık gibi aksetmemiş olsaydı, biz ona doğru başımızı çevirip tekrar bakmak arzu ve cesaretini kendimizde bulamayacaktık.” Yakup Kadri Karaosmanoğlu “Zeytindağı’nı seve seve okudum. Zaten başladıktan sonra bırakmak kabil değil. Bence bu yeni kitabında Falih Rıfkı’nın üslubu, öbür kitaplarından daha göz kamaştırıcıdır ve zannedersem en güzel hâline vasıl olmuştur. Zeytindağı, bugünkü Türkçe ile ne kadar kuvvetli anlatım yapılabileceğine sağlam bir delildir.” Nurullah Ataç
Öncelikle bir zaman önce okuduğum bu kitaptan aklımda kalan en net özellik çok akıcı olmasıdır. Özellikle birilerini yaşadığı gerçek olaylara merakı olan okuyucuları cezbedecektir bu yönüyle. Tarihi açıdan da birçok noktayı aydınlatıyor. Okulda ya da olayların kronolojik olarak sıralandığı kitaplarda bulamayacağınız şeyleri okuyup anlayacaksınız. Insan hayatının söz konusu sahip olduğu en önemli şeylerden birini savunurken nasıl bir mermiden daha değersiz hale gelebileceğine şahit olacaksınız. Dönüş yolunda, şehit olmuş oğlunu soran bir annenin bakışları altında ezilen insanlar gibi belki birkaçınız da kitabı elinden birkaç saniyeliğine bırakmak zorunda kalacak. Söz konusu yabancı bir kurgu değil, bizim insanımızı ve yine bize ait toprakları konu alan tarihi ve dürüst anılarla dolu bir kitap. Bu türü sevmeseniz bile okumanızı tavsiye ederim. Okuyanı sade kaleminden dolayı yormuyor çünkü.
"Fedakârlık ve feragat gibi, vazifeden üstün hareketler istenen işlerde ve zamanlarda iltimas ve imtiyaz kadar zararlı ne olabilir? Büyük Harp'te bazı cephelerimizin en hazin hâli, siperin manevi şerefinin ve maddi hakkının geridekiler tarafından yenmiş olması idi."