Toplumsal değişmelere paralel hukuk kuralları da canlı birer organizma olarak da değişmekte, yenilenmektedir.
Temel kavramlar yanında yeni hukuk kavramları da gündeme gelmektedir.
Bu nedenle Suç ve Ceza tanımlarında da değişiklikler olmaktadır.
Uluslararası suç ve ceza anlayışına paralel gelişen Türk suç ve ceza anlayışı yeni Türk Ceza Kanununda köklü değişiklikler getirmiştir. Bununla birlikte yürürlüğe girdikten sonra Ceza Kanununda güncel gelişmeler yanında diğer kanunlardaki yeni düzenlemelere paralel değişlikler yapılmaktadır.
Biz bu kitapta; Suç ve Ceza alanında ki değişimlere de yer ve rirken, eğitim ve öğretim alanı yanında her insanın Suç ve Ceza ile ilgili konuları, rahatlıkla öğrenebileceği içerik düzenlemesi yaptık.
Kitap; Ceza Genel ve Ceza Özel Hukuku ders kitabı yanında çeşitli meslek sınavlarında da temel kitap olma özelliğine sahiptir.
Bu kitap; Suç ve Ceza el kitabıdır.
Toplumsal yaşam bir düzen içinde sürer. Hangi davranışın ve ilişkinin doğru ve faydalı, hangi davranışın ve ilişkinin yanlış ve zararlı olduğu, insanın gelişimine göre farklı şekiller almıştır. Toplum düzenini sağlayan kurallar içinde hukuk kuralları, davranış ve ilişkinin sağlıklı olmasını, aksi halde karşılığının olacağını belirler.
Hangi davranış ve ilişkinin suç, hangisinin suç olmadığını belirleyen kurallar aynı zamanda suç olarak belirlenenlere yönelik cezayı da gösterir.
Suçun ne olduğu zamanla değişmekle birlikte karşılığı olan ceza da zamanla değişebilmiştir. Nerede suç varsa orada ceza vardır.
Suç, belirlenmiş hukuk kuralını ihlaldir.
Ceza, ödülün karşıtıdır.
Ceza, haz vermez, acı verir.
İnsanoğlu, suçun ve cezanın olmadığı bir toplum düzenini hala gerçekleştirebilmiş değildir. Suçsuz ve cezasız bir toplum özlemi her zaman olmuştur ve olacaktır.
İnsanlık tarihi, insan haklarının teminatı olacak bir Suç ve Ceza Hukukunun gerçekleştirilmesi için verilen mücadelelerle doludur.
Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi ile suçun ve cezanın belli davranış ve ilişkilere yönelik herkes için belirlenmiş olması, Hukuk devletinin geldiği bir aşamadır.
Suç ve Ceza Hukuku, hukuk düzeninin ayrılmaz bir parçasıdır. Suç ve Ceza Hukuku, niteliğinin bir gereği olarak bir kamu hukukudur.
Bu kitap; normatif önermelere göre yazılmıştır. Hukuka, Suç ve Ceza Hukukuna bakış açısı da bu nedenle, salt normcu bir bakış açısıdır. Ancak, bununla birlikte, kişisel ve toplumsal gerçeklikler de göz önüne alınmıştır.
Kitapta; Hukukun genel nitelikleri, Suç ve Ceza Hukuku Bilimi, temel kaynaklar ve uygulamalar göz önüne alınmış, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun, sisteminin anlamı, kapsamı ve sınırlarının belirlenmesine çalışılmış, oluşacak doktrin ve uygulamaya katkı sağlamak da amaçlanmıştır.
Bu çalışma; uygulamacılara, araştırmacılara ve öğrencilere yönelik bakış, görüş ve değerlendirmeler içermektedir.