*Sadece dümdüz ve apaçık konuştuğum için bile nefretlerini kazanacağım. Onların bu nefreti dahi benim haklı olduğumu gösteren bir sebep değil midir?*
Felsefenin yapıtaşlarından Sokrates, ardında yazılı hiçbir kaynak bırakmamış olsa da, öğrencisi Platon sayesinde onun düşüncelerine erişme imkânı buluruz. Sokrates’in Savunması da, onun gençleri olumsuz etkilediğine ve dinsizliğe sevk ettiğine dair iddialar karşısında kendini savunduğu mahkeme konuşmasına dayanır.
Mahkemedeki tanıklardan biri olan Platon, Sokrates’in ölümünden kısa bir süre sonra bu metni kaleme alarak onu yüzyıllar boyu Sokrates hakkındaki bilgileri taze kılacak şekilde ölümsüzleştirmiştir.
*Benim gitme vaktim yaklaşıyor, artık ayrılmak zorundayız… Ben öleceğim, sizlerse yaşamaya devam edeceksiniz. Hangisinin daha iyi olduğunu yalnızca Tanrı bilir.*
“İkimizde gerçekten iyi ve güzel bir şey bilmesek de; ben yine ondan iyi bir durumdayım; çünkü o hiçbir şey bilmediği halde bildiğini zannediyor. Ben bilmiyorum fakat bildiğimi de düşünüyorum. Demek ben ondan biraz daha bilgiliyim; çünkü bilmediklerimi bildiğimi sanmıyorum.”
Sokrates’e göre bilgi ve erdem birdir; şu anlamda ki bilge insan, neyin doğru olduğunu bilen kişi, ayrıca doğru olanı yapacaktır. Başka bir deyişle, hiç kimse bilerek ve amaçlayarak kötülük yapmaz; kimse kötülük olarak kötülüğü seçmez.