Araştırmacı ve yazar Cemalnur Sargut’un hocası Samiha Ayverdi’yi anlatan yeni kitabı Nefes Yayınevi’nden çıktı.
Bu kitap, bir modern zamanlar bilgesinin hayatı, irfan dünyası ve tefekkür yolculuğuna ilişkin yapılmış konuşmalardan oluşuyor.
Aynı bilgelik yolunun yolcularından Cemâlnur Sargut’la gerçekleştirilen söyleşiyle, hem bir döneme tanıklık etmek, hem de bu dönem içinde bilgelik göğümüzün parlak yıldızlarından birinin, Sâmiha Ayverdi’nin o engin dünyasını biraz olsun yeni kuşaklara aktarabilmek istedik.
Yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından gerçekleştirilen söyleşilerle ilgili Cemâlnur Sargut şöyle diyor; *Bugün bir Cemâlnur Sargut varsa ve ondan insanlara tesir eden bir tavır varsa bunların hepsi hocam Sâmiha Ayverdi’ye ve onun da hocası Kenan Rifaî’ye aittir.* Ve şöyle devam ediyor; *İnsan kendine ait hakikatlerin sahibini mânevi zevkleri paylaştığı kişilere tanıtmak ister. Bu zevk bir mecburiyettir.* Neden sırra yolculuk dediğimizde Cemâlnur Sargut’un dillinden yukarıdaki cümleler dökülüyor.
Aşka Yolculuk’un devamı niteliğinde olan bu yeni kitap gönlünde tasavvuf lezzeti olanlara seslenerek, sırra yolculuk yapmaya davet ediyor.
Gönül annesi: yazar, mutasavvıf, İstanbul hanımefendisi, Türkçe’yi en iyi konuşan ve yazan, tarihçi, alperen, mürşit, ana, efendi; iki Kadir arası Kadir’i yaşamış, öğrencilerine de Kadir’in mânâsını öğretmiş bir sultan. Nur sonra da kâmil insanın yaşantısıyla Kadir’in mânâsı, içiyle Mîrac’ın hakikati olduğunu öğrendiğinde ve her sabrettiği sıkıntının sonunda Gönül anneciğinin yardımıyla âyetlerin manasını kendi küçük gönlüyle idrak ettiğinde ve onun güzel gözlerinin arkasında âmânını bulduğunda defalarca hamd etme zevkini yaşayacaktı.