Üç denemenin toplu olarak sunulduğu bu kitapta, yazar birbirine zıt ve tutarlı aforizmaları bir arada bizlere sunmuştur. Bu çalışmayı oluşturan denemelerin üçü de nihilizme, dine karşı yazılan yazılardan, ahlaki eleştirilerden, İyi*, *kötü*, *efendi*, *köle* gibi kavramların aralarındaki zıtlıkların can alıcı bir şekilde ortaya konulmalarından oluşmaktadır.
Kitap okunduğunda, yaşanan haksızlıkların, baskıların, antidemokratik tüm sistemlerin neye hizmet ettiğini, nasıl oluştuğunu ve içinde neleri barındırdığını en çarpıcı bir şekilde görmemizi sağlıyor.
Ey küçük insanlar, gittikçe de küçülmektesiniz! Ey rahatlarına düşkünler, dökülüyorsunuz, daha bir ufalanıyorsunuz. Ve yok olacaksınız.
Kalabalık bir sürünün üzerinden uzaklara bakan bir köpek gibi, bende o insanların üzerinden çok uzaklara bakıyorum! Çünkü onlar küçük insanlardır, iyi olmaları, tenlerinin farklı olmaları bir şey değiştirmez, çünkü kafaları ve içindeki düşünceleri kısır!
Bugün Küçük İnsanlar, egemenliklerini kurmuş durumdalar. Ve en aşağılayıcı şeyleri öğütlerler; boyun eğmeyi, yaltaklanmayı, kurnazlığı, özentiyi, çalıp çırpmayı!
Yavşak olan, kitle-sürüsünün bir ferdi olan ve köleliğin kader olduğunu öğütleyenler. Şimdi insanlığın geleceğine yön vermek istiyorlar! Tiksinti verici bir şey bu!
Hizmetçiyim, hizmetçisin, hizmetçiyiz! –yöneticilerin ikiyüzlülükleri burada böyle yankılanır; -hele ki ilk efendi de yalnızca ilk hizmetçiyse; yazık!