Divanı`nı yayımladığımız Şeyh Mustafa Rûmî Efendi, Halveti/Şabani şeyhlerinden Geredeli Aziz lakabıyla tasavvuf tarihine geçmiş olan Şeyh Halîl Efendi`nin küçük oğludur. Geredeli Aziz ailesi, aile kökeninin Gerede ilçesi olması itibariyle Geredeliler olarak bilinirler. Şeyh Mustafa Rûmî`nin babası Şeyh Halîl Efendi, Halvetîlik`in Cemaliyye ana kolundan şubelenmiş Şabâniyye kolunun Nasuhiyye ve Çerkeşiyye silsilesinden yetişerek, adıyla anılan Halîliyye kolunu kurmuştur.
Hakkındaki yazılı bilgilerin az olmasına karşılık, intisabı dolayısıyla ve üstadlarının şöhreti itibariyle silsile-nâmelerde ve tarikat kültüründe adından sıkça söz edilmektedir. Nitekim Şeyhi Çerkeşî Mustafa Efendi`nin, dönemin Padişahı Sultan 2. Mahmud`un isteği üzerine yazdığı "Risale fî-Tahkîki`t-Tasavvuf" başlıklı fetvayı içeren eseri, bu vesileyle hatırlanmalıdır.
Şeyh Halîl Efendi Gerede`de 1785 (1200) tarihinde doğmuş ve yine aynı yerde 1843 (1259) tarihinde vefat etmiştir. Oğlu Mustafa Rûmî`nin, Divanında, babası için yazdığı "Sultan Halîlü`l-Halvetî" redifli şiir (bkz. şiir 225) ile bir Mersiyyesinden (bkz.şiir 28) öğrendiğimize göre, otuz altı yıl müddetle irşad görevinde bulunmuştur. Onun hakkında Sefîne-i Evliyâ`da bulunan bilgiler önemlidir: "Geredelidir ve Gerede`de medfûndur. Terceme-i hâli buraca malûm değildir. Hikâye olunduğuna göre şöhret-i şâyia-i reşâdetine binâen Sultân Mahmûd-ı sânî müşârünileyhi Dersaâdet`e da`vet etmiş, o da, da`vete icâbet eylemiştir. Esasen ümmî oldukları halde "İnneme`l-a`mâlü bi`n-ni`yât" hadis-i şerifine verdiği ârifane zengin ma`nâlar Sultan`ın ve İstanbul ulemâsının hayretlerini celbetmiş; fevkalade takdir ve hürmet görmüştür. Tesis ettiği şubeye "Halîliyye-i Şa`baniyye" derler." Kendisinden teselsül eden Bolulu Şeyh Ömer Fuâdî-i Sânî ise İstanbul`da şöhret bulmuştur. Diğer meşhur halifesi ise Safranbolu Yazıköylü şeyh Hacı Emin Efendi`dir.