Diriliş

(1 kişi)
Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

2

Okuma

145

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Savaş ve Barış, Anna Karenina ve Kreutzer Sonat`ın büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara verdi. 1899`da yayımlanan Diriliş Tolstoy`un yaşadığı sırada çıkan son romanıdır. Tolstoy, yıllarca üzerinde düşündüğü ve pek çok kuramsal eser yazdığı insanlık sorunlarını bu kitapta edebi bir mahkûm kafilesinin yolculuğunu değil, yaşamın anlamını kavramak adına kişinin kendini yeniden var etme sürecini anlatan bir başyapıttır. Ayşe Hacıhasanoğlu (1952): DTCF Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre SSCB Büyükelçiliği Basın Bürosu`nda çevirmen olarak çalıştı. Edebiyat ve sosyal bilimler alanında çeviriler yaptı. Dostoyevki, Tolstoy, Turgenyev, Gorki, Bagirov eserlerini Türkçeye kazandırdığı yazarlar arasında yer almaktadır.
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9789944886666
Sayfa: 637s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2024
Kağıt Tipi: 2. Hamur

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

İncelemeler ve Alıntılar
Diriliş kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@berrybutcher
Alıntı
4 ay
"İşte, kendileri kötü olan birtakım insanlar, başka kötü insanları düzeltmek istiyorlar, bunu da bedensel cezalarla gerçekleştirebileceklerini sanıyorlardı."
Diriliş
Lev Nikolayeviç Tolstoy - İş Bankası Kültür Yayınları - 2024
@berrybutcher
Alıntı
4 ay
'"Yasa mı? dedi, "Önce herkesi soyup soğana çevirmekle işe başladılar. Herkesin varını yoğunu aldıktan sonra da üzerlerine çöreklendiler. Karşı gelenleri ise kırıp geçirdiler, ezdiler. İşte bundan sonra da oturup çalmayı çırpmayı öldürmeyi yasaklayan yasalar yazdılar. Söz ettikleri yasa bu mu? Bunları yapmadan önce yasayı çıkarsaydılar ya!"'
Diriliş
Lev Nikolayeviç Tolstoy - İş Bankası Kültür Yayınları - 2024
@berrybutcher
İnceleme
4 ay
Kitapta asıl anlatılan bir aşk ve pişmanlık hikayesi gibi görünse de aslında daha çok öne çıkan başka mezvular göze çarpıyor. Insanları hapise atmanın, idam etmenin etik yanı ve olumsuzluğu anlatılıyor. Ayrıca kitabın sonuna doğru yazar, çocuk kitaplarında gördüğümüz türde bir öğüt vererek Hristiyanlık'ı ve Kutsal Kitap'ı övüyor. Bu kısım biraz zorlama reklamcılık gibi hissettirdi doğrusu. Zaten ikinci alıntıda da açıkça insan yasalarını reddedip tanrının yasalarına uymanın doğruluğunu imâ ediyor.

Bunlar bir yana, prens Nehlidov'un karakterinde gerçekten çok düzgün şekilde yazılmış bir gerçekçilik vardı. Klişe aşk romanlarındaki gibi bir kadının peşinden kör bir şekilde koşan aşıklardan ziyade, bu yolculukta bazen pişmanlığından dolayı vicdanını dinleyip Maslova karakterine yardım eden, bazen de tüm servetini ve varlıklı hayatını bu yolda harcamanın tereddütünü yaşayan gerçek bir insan okuyoruz. Vicdanımızla çıkarlarımız arasında kaldığımız zaman hissedeceğimiz olağan duygular hiç sığ olmayan bir şekilde karakterin davranışlarına yansıtılmış.

Ayrıca her karakterin hikayesine birkaç paragraf ayrılması da kitabı biraz uzatmış ama bence yerinde bir karar olmuş. Diğer karakterlerin yaşadıklarının da prensin üzerindeki etkisini anlamamızda faydası var gibi duruyordu.
Diriliş
Lev Nikolayeviç Tolstoy - İş Bankası Kültür Yayınları - 2024