Türk Milli Destanı Oğuzlama`yı edebiyatımıza kazandıran Basri Gocul, yer yer kanatlanan mısraları ile Destan şairliğinin günümüzde de yaşadığını eseri ve hayatı ile ispat etmiştir. Sohbet şiir, destan üzerine açıldığında 35 yıl süren köy öğretmenliğine söz gelir ve gaz lambalarının sönük aydınlığında geçen çileli günlerini ve Oğuzlama `yı hangi şartlarda yazdığını anlatırdı.
Bir gün sohbette "Destan şairi sıradan bir insan değildir" dedi, durdu. Öyle ya 35 yılını köy öğretmenliğinde geçiren şair gündüz mesai, gece de gaz lambasının ışığında destan çalışmaları yaparak sıra dışı bir gayret gösterdiğine göre, bu çalışmalar ve sonuç onun sıra dışı bir kişilik olduğunu kanıtı değil mi, diye düşünürken, sözüne devamla: "O destanınt Devlet Başkanına sunmak durumundadır. Ben soyumun destanını yazdım. 35 Yıllık öğretmenlik hayatımda gündüz öğretmenlik yaptım, uykusuz gecelerde de milletimin destanınt yazdım. Takdir görmek benim de hakkımdır." Dedi.
İsmail Özmel, şiirsel bir anlatımla destan şairi Basri Gocul`un hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirmiş. Basri Gocul`un Niğde`de görev yaptığı yıllar hatıralar ışığında anlatılmış. Bu kitap, destan şairi Basri Gocul odağında bir dönemin tanıklığı olarak da okunabilir.
Sevgi ve takdire layık bir destan şairinin hikayesini okuyacaksınız.