Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı

Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

0

Okuma

40

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Bauhaus düşüncesi, bir stilin, bir eğitim hareketinin ötesinde, 1850`lerden beri Avrupa`da yürürlükte olan kültürel, ekonomik ve toplumsal bir modernleşme programını ifade eder. "Yeni" bir hayatın tasarlanabileceği inancını temsil eder. Almanya`nın kültürel nüfuz politikaları bağlamında, son Osmanlı yönetimlerinin ama özellikle de Cumhuriyet`in kurucu kadrolarının modernleşme girişimlerinde etkili olur. Sanayileşme atılımı ile sanatın birleştirilmesine yönelik kültürel politikaların ve eğitim reformlarının yapılandırılmasında Bauhaus akılcılığının katkısı önemlidir.

Gazi Terbiye Enstitüsü, Köy Enstitüleri; sanat, sanayi ve meslek okulları; İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi mühendislik-mimarlık okulları; güzel sanat ve uygulamalı sanat akademileri hep Bauhausçu ilkeleri benimserler ve bunlara göre yetişmiş kadrolar tarafından kurulurlar. Günümüzde Türkiye`de çağdaş eğitimin örgütlenmesi ve tasarım kültürünün hızla yükselmesi hâlâ Bauhaus`un izlerini taşır.

Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı, bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi`nin çekirdeğini oluşturan ve 1957 yılında Alman ve Türk Bauhausçular tarafından kurulan Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu`nun 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "Türkiye`de Mimarlık, Sanat, Tasarım Eğitimi ve Bauhaus" Sempozyumu`na sunulan bildirileri kapsamaktadır.
Tür: Diğer
Yazar: Derleme
Yayınevi: İletişim Yayınevi
ISBN: 9789750506666
Sayfa: 586s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2020
Kağıt Tipi: 2. Hamur
İncelemeler ve Alıntılar
Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?