Bağışlama sözleşmesi, 6098 sayılı TBK m.285-298 (818s.BK m.234-247) hükümlerinde düzenlenmiştir. Yasal tanımla; "… bu sözleşme, bağışlayanın sağlar sarası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir." Borçlar Kanunu dışında bazı özel hukuk mevzuatında bağışlama konusunu düzenleyen hükümler de vardır. Miras hukukunda miras bırakanın, icra takip hukukunda borçlunun bağışlamaları uygulamada yoğun olarak dava konusu yapılmaktadır.
Beş bölüm ve ek bölümden oluşan kitapta; TBK hükümleri sırasıyla, bağışlama sözleşmesinin tanımı, bağışlama ehliyeti, bağışlama sözleşmesinin kurulması, bağışlayanın sorumluluğu, bağışlamanın ortadan kalkması konuları adı altında incelenmiştir. Özellikle üçüncü bölüm kapsamında yer alan, bağışlama sözü verme, elden bağışlama, koşullu bağışlama, yüklemeli bağışlama, bağışlayana dönme koşullu bağışlama türleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Miras hukukundaki murisin karşılıksız kazandırmasından kaynaklanan uyuşmazlıklar hususuna ise bir ek bölüm içinde yer verilmiştir. Uygulamaya yansıyan kargı kararlarından yararlanmak suretiyle ek bölümde miras bırakanın karşılıksız kazandırmalarına karşı açılacak muvazaa, tenkis, iade vs. ilişkin hukuki uyuşmazlıklar çözümlenmek ve uygun kaynak yargı kararı gösterilmek suretiyle anlatım pratikleştirilmiştir.
Her bölüm ayrıca yasal düzenlemeye uygun alt başlık halinde açıklanmış, ilgili Yargıtay ve BAM kararlarıyla desteklenmiştir.
Konu Başlıkları Bağışlama Sözü Verme Elden Bağışlama Koşullu Bağışlama Yüklemeli Bağışlama Bağışlayana Dönme Koşullu Bağışlama Bağışlamadan Dönme (Rücu)