Bağırmayan Anneler

(1 kişi)
Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

1

Okuma

80

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Anneniz Size Bağırıp Döver Miydi?

Benim küçüklüğümde çocukları dövmek, hakaret etmek, bağırmak ‘normal’ kabul edilen bir ebeveynlik davranışıydı. Aileler çocuklarına bu davranışlarda bulunduklarında, şimdinin annelerinin yaşadığı pişmanlık, vicdan azabı ya da hatayı telafi etmek gibi duygular yaşamazlardı. Çünkü o dönem ‘kızını dövmeyen dizini döver’, ‘dayak cennetten çıkmadır’ dönemiydi. Öyle öğrenmişlerdi. Çocuk hata yaptığında ceza verilmeliydi, hatta ceza ne kadar büyük olursa o kadar iyiydi. Mesela çocuğu dövmek demek, ‘bak bu davranışın çok yanlış, o kadar ki seni dövüyorum, canını yakıyorum ki bir daha yapmayasın’ demekti.

İşin ironik kısmı, geçmişe dönüp baktığımızda annelerin ya da babaların bizleri dövdüğü, bağırıp çağırdığı, aşağılanmış hissettirdiği anları gözlerimiz dolarak hatırlıyor olmamıza rağmen, neden yaptıklarını yani vermek istedikleri dersi hatırlamıyor olmamız. Eminim sizler de belli şeyler hissediyorsunuzdur: Ebeveynin vermek istediği ders unutuldu gitti. Geriye sadece yenilen dayakların ve işitilen azarların soğuk anıları kaldı.

İşte bu kitap tam da bunun için yazıldı. Evlatlarımız yıllar sonra geriye dönüp baktıklarında yanaklarına atılmış bir tokadın soğukluğundan çok, yüreklerine dokunan bir annenin sıcaklığını hissetsinler diye…

O zaman gelin hep birlikte; Niyet Ettik Niyet Eyledik Bağırmayan Anneliğe…
Tür: Diğer
Yayınevi: Hayykitap
ISBN: 9789752477117
Sayfa: 176s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2023
Kağıt Tipi: 2. Hamur

Topluluk Puanları (1)

3.0

100% (1)

İncelemeler ve Alıntılar
Bağırmayan Anneler kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@sidretulmunteha
İnceleme
16g
İşaret parmağını çocuğa yöneltip bağıran bir anne çocuğunu terbiye etmiyordur; aksine içinde kök salarak suçluluk duygusunun ilk tohumlarını atıyordur. Diyor yazar. Çocuklarımıza niçin bağırıyoruz neyden kaynaklandığına dair her satırın altını çizeceğiniz bir başucu kitap.
Bizi öfke girdabına sokan asıl bizi kızdıran çocuk değil yaptığı olumsuz davranışı zihnimizde oluşturduğumuz bakış açısıdır. Bakış açımızı değiştirmediğimiz sürece daha önce ebeveynlerimizde gördüğümüz bu görüş, nesilden nesile devam edecektir. Çocuğun her yaptığı davranışa karşı baş edemediğimiz durumlarda büyüdükçe artıcağına inanıyor ve engel olmazsam iyice yoldan çıkar diye bir algı oluşur. Ve sonra çocuğa bağır bir iki tokat, zorlayıcı tavırlar sergiliyoruz. Malesef “çocuğu gör ama işitme” yaklaşımıyla bir anne babalık modeliyle yetiştik.
Rabbim aklımıza , davranışlarımıza hakim olmayı nasıp etsin. Kalplere merhamet tohumları eksin.
Kitap çok yalın bir dille anlatılmış ve her sorunun ardından nasıl bir alternatif çözümler oluşturmaya dair bilgiler verilmiş.
Bağırmayan anne mi olurmuş diyenlere imkansız gibi görünsede çocuğa karşı nasıl sakin olabilirim diyen tüm ebeveynlerin okumasını tavsiye ederim.
Bağırmayan Anneler
Hatice Kübra Tongar - Hayykitap - 2023