Cica, Asya gibi 21. yüzyılın çok boyutlu rekabet ve paylaşım mücedelelerinin merkezi olan bir kıtada alınmış çok büyük bir inisiyatiftir. Avrupa güvenlik temelli sorunlarını çözebilmek için yüzyıllarca uğraştı. I. ve II. Dünya Savaşları`ndan sonra belli bir stabilizasyona ulaştı. Bütün kurumsal birikimine rağmen yakın tarihlerde büyük güvenlik krizleri yaşadı.
Asya 21. yüzyıl açısından dünyanın merkezidi. Batı`dan Doğ`ya doğru ağırlık kazanan çok kutuplu dünya sistematiği içerisinde küresel ve bölgesel güç adaylarına ev sahipliği yapması, Asya`yı dünya rekabeti açısından çok önemli bir merkez haline getirdi.
20 farklı alanda Asya`da çözülmesi gereken çok ciddi güvenlik sorunları var. Dünya`daki 33 çatışma alanından 20`sine ev sahipliği yapan Asya`nın bu güvenlik sorunlarını çözmeden ekonomik, askeri ya da politik bir entegrasyona ulaşması da mümkün gözükmüyor.
- Süyelman Şensoy
Tasam Başkanı
Cica, ortak ve işbirliğini esas alan çok yönlü yaklaşımlar aracılığıyla mevcut endişelere vurgu yapmayı hedeflemektedir. Cica, bölgedeki sorunları ve çatışmaları diyalog yoluyla çözme konusunda karşılıklı uygun önlemleri araştırmaktadır. Üye ülkeler, ekonomik bütünleşme; çeşitli alanlarda işbirliği yapma ve en önemlisi Güven Arttırıcı Önlemlerin uygulanması aracılığı ile barışı korumak, daha iyi güvenlik ve istikrar tesis etmek için yöntemler keşfeğtmektedir. Söz konusu durum, üye ülkelerin, Asya`Daki bütün ülkelerin barış içinde birlikte yaşadıkları ve halklarının barış , özgürlük ve refah koşulları içirisinde yaşadığı ortak ve bölünmez bir güvenlik alanı oluşturma çabasıdır.
Türkiye, Cica`nın en aktif üyelerinden biri olmakla birlikte, gelişim yıllarında Cıca sürecine değerli katlılarda bulunmuştur. Ayrıca Türikye, Yeni Tehditler ve Endişeler olarak adlandırılan güven arttırıcı önlemlerin önemli boyutlarından birisini de koordine etmektedir. Türkiye`nin Dönem Başkanlığı, Cica sürecine, güven arttırıcı önlemlerin askeri-siyasi boyutun da dahil oludğu tüm boyutlarda hızlı bir biçimde uygulanması ile yeni dinamikler getireceğine inanmaktayız. Türkiye çok taraflı diplomaside de gerekli olan deneyim ve uzmanlığa sahiptir.
- Büyükelçi Dulat Bakişev
Cica/Aigk İcra Direktörü
Biz Türkiye olarak ve de tabi ki tüm üye ülkelerle birlikte, dönem başkanlığımız süresince büyük bir çaba sarf edeceğiz. Şunu söylemek istiyorum ki artık güvenlik çalışmaları sadece askeri makamların ve savunma bakanlıklarının tekelinde olan bir konu değildir. Sivil toplumun, akademisyenlerin ve düşünce kuruluşlarının da bu konudaki çalışmalara katkıda bulunması gerekiyor.
- Büyükelçi Bülent Tulun
T.C. Dışişleri Bakanlığı Cica/Aigk Görev Gücü Başkanı