Antik Yunan ve sonrasında kurulan Antik Roma medeniyetleri, benzer bir coğrafyayı paylaşmalarının yanında, gündelik hayattan inançlara, kurallardan efsanelere birçok değeri paylaşıyorlardı. Birbirine çok benzeyen, hatta çoklukla Antik Yunan`daki bir kavram, kahraman ya da efsanenin ad değiştirmesi ile oluşmuş, bir anlatının iki farklı versiyonu olabilecek kadar yakın anlatılara sahiptiler.
Berens`in bu özenli çalışması, hem Antik Yunan medeniyetinin düşünce ve inanç yapısını anlamamıza yardımcı oluyor, hem de kavramları, tanrıları tek tek tanımlayıp bunların biçimlendirdiği anlatıların hem Antik Yunan hem de Antik Roma versiyonunu karşılaştırarak, iki medeniyet arasındaki benzerlik ve farklılıklara erişmemize olanak sağlıyor.
Kitapta ayrıca, hem Yunan hem de Roma toplumlarının gündelik hayatına daha iyi ışık tutması için, efsanelerin özenli ve karşılaştırmalı anlatımları, ibadetlerine ilişkin zengin ayrıntılarla betimleniyor; bunlara ek olarak toplumsal dinamikleri kavramak açısından çok önemli bir başka araç olan şenlik, festival ve kutlama/anma törenlerine ilişkin ayrıntılar da işleniyor.
Yunan ve Roma mitolojisinin, bize çok uzak ve belki de mantıksız gelen birçok ayrıntısı, dönemin haklarının yaşayış ve düşünüş biçimleri de ifade edilerek anlaşılır kılınıyor.