"Ben bahtsız kimse, yok olup gidiyorum, çünkü durmadan erteleyerek eylemini hem yakın hem uzak umutlarımı yok etti! İşte, hanım dostlar, ne ölçülü olmak ne de dindar mümkün şimdi: çünkü böyle bir felaket zorluyor bizi, kötü yaşamaya!"
IV. STASİMON "Ey ölümlüler soyu, sizin yaşamınız bir hiçtir benim gözümde. Hiçbir insan yoktur ki büyük bir mutluluğa erişsin kendi kanısından öte üstelik mutlu olduğunu sanırken bir de elindekini kaybeder. Senin yazgın büyük bir örnek, ey bahtsız Oidipus, Ölümlülerden hiçbirine gıpta etmemek gerek."
"Ey ışık seni son kez göreyim Öyle bir lanetmiş ki bu, Doğmamam gerekirken doğdum, Evlenmemem gereken insanla evlendim Öldürmemem gereken insanı öldürdüm."
Okuyucunun gözüne direkt çarpan tek unsur intikam arzusu. Herkes birinden intikam almaya çalışıyor. Elektra'nın annesi, kızını tanrılara kurban veren kocasını öldürtüyor yeni sevgilisine. Babasını öldüren annesinden intikam almak isteyen Elektra ise, erkek kardeşi Orestes'i uzaklara göndertip intikam günü için yetişmesini bekliyor. Kitabın altmış ikinci sayfasında Elektra, "Çünkü birine karşılık birini hakkımız varsa öldürmeye, ilk ölecek sensin demektir, bakacak olursak bu adalet anlayışına!" Sözleriyle annesinin kızının intikamı uğruna babasını öldürmesini açıkça kınıyor. Mantıksız bulduğum şu ki, kendisi de başta aynısını yapmak için erkek kardeşini bu yönde yetiştirmeyi amaçlamıştı. Intikam almakla kınadığı annesinin eylemini kendisi de düşünmeden yapıyor. Sanırım bu durumda, insanların kendileri ve sevdikleri için en iyisini ve mantıklısını isterken, bu isteği davranışa döktüklerinde başkalarına, kendileri için arzuladıkları aynı hassasiyeti göstermediklerini anlıyoruz. Bu kitap felsefi açıdan oldukça geniş bir alanı kapsıyor bence. Öyle ki, kim ne okursa başka bir çıkarım yapması mümkün. Akıcı ve kısa olduğu için tereddütsüz okumanızı tavsiye ederim.
Şiirsel bir tragedya. Karakterler ve anlatılmak istenen çaresizliği kelimelerde hissedebiliyorsunuz.
Olayın hikayedeki noktaya geleceğini söyleyen kehaneti önlemek için babası, Oidipus'u ölüme terk eder. Ancak efsane bu ya, Oidipus kurtulur ve tam da kehanete uygun şekilde hayatına devam eder.
Başka bir şehirdeki Polybos ve Dor Merope tarafından yetiştirilir. Bir gün sarhoş birisi kendisine evlatlık olduğunu söyler. Ailesine sorduğunda ise bunu şiddetle yalanlarlar. Yine de kahine giden Oidipus, annesiyle birlikte olacağını ve Babasını öldüreceğini öğrenir. Bu kaderden kaçmak için de ailesini terk eder. Bu eylem onu, gerçek ailesine ve kahinlerin söylediği o korkunç geleceğe iter.