@huriyecap
İnceleme
1 ay
Yapma dedim, kırk söyledim sana ama hâlâ aynı şeyi yapıyorsun dediniz ama çocuğunuzun davranışlarında hiçbir değişiklik olmuyorsa Ziya Selçuk diyor ki, "cümleyi değiştirin, üslubu değiştirin, tekniği değiştirin". Birşeyleri değiştirin işte.

Güzel bir girişle bizi karşılıyor sayın eski bakanımız. Yıllarını çocuk gelişimi ve eğitimi alanına adamışlığını, bakış açısını, sık sık kullandığımız dil kalıplarını, deyimleri, imaları ve bir çok güzelliği bu kitabında toplamış.
"Annem Ayna'nın aziz hatırasına" derken daha ilk sayfasında, hâlâ sevilecek çocuk yanını görebiliyoruz aslında. Kimler büyüdü ki. Şimdi herkes kocaman mı? Büyük adam mı olduk, iş kadını, iş insanı!...

Çocuk çocuk konuşma, çocuk musun sen, çocukluk yapma... Çocuk kalabilmek kadar güzel birşey var mı bu hayatta. Onların dünyası kadar güzel bir dünya, henüz kirlenmemiş bir dünyada yaşayan kimler kaldı ki sahi. Geçenlerde kızım eline oyuncak bir bebeğinin ayakkabısını almış "uçan ayakkabının hayalleri" diye bir oyun oynuyordu kendi başına. Mutfakta yemek yaparken kulak misafiri oldum. İçindeki prenses uyuduğu için yolunu kaybetmiş, gitmiş gitmiş taaaaa uzaklara gitmiş ama bir türlü yolunu bulamamış. Çok üzgünmüş ayakkabı. Çocuklar hepimizin ilham kaynağı değil midir? Sonra oturdum uçan ayakkabının hayalleri diye bir masal yazdım. Biliyorum ki onların hayatımıza dokunan sihirli güçleri var.

Bu kitapla birlikte yetiştiriLme tarzımızdan yetiştirme tarzımıza kadar neler neler var. Elimizin altında bir miras diyebilirim. Belki de bir sözlük. İçinde çocuk geçen tüm cümlelerin yer aldığı şahane bir sözlük..

Okumak için anne baba, öğretmen olmaya gerek yok. Hadi okuyun. Okuyalım. Anlayalım. Uygulayalım. Belki de sadece herşeyi akışına bırakmak lazımdır. Oynamak, terlemek, kirlenmek ve akşam eve geldiğinde yorgunluktan uyuya kalmak kadar basit bir hayattır bu kuralsızlık.

Siz hâlâ büyümediniz mi? Çok şanslısınız o halde :)
Kırk Kere Söyledim
Ziya Selçuk - Kronik Kitap - 2022
home explore mail
person