Alfred Adler, Yaşamsal Sorunlar’da, bireysel psikoloji ekolünde, eğitim danışmanlığı yapan bir psikoloğun nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor. Vakalara dayanarak, dokuz erkek, üç kız çocuğunun sorunlarını ele alıyor.
• Çocukların psikoterapist önüne çıkartılmalarını gerektiren sorunlar nelerdir? • Sorunlara yol açan koşullar ülkeden ülkeye, kültürden kültüre, dilden dile değişir mi? • Annelerin çocuklarını şımartmaları, sorunların ortaya çıkışında nasıl bir rol oynar? • Çalışan aileler arasında sorunlu çocuk yetiştirme oranı nedir? • Yetişkinler kendi kişiliklerinin gelişmesine, çocuklarının sağlığından daha mı fazla önem veriyor?
Bu kitapla hem kendinizi hem de çocuğunuzu “yeniden” ve daha “iyi” tanıyacak; anne ve babaların hangi belirtilerden sonra çocuklarını bir eğitim danışma merkezine götürmeleri gerektiğinin farkına varacaksınız.
“Demokrasi, eşitlik, karşılıklı davranışlar ve işbirliği kavramları, Freud’un yazılarında hiç ele alınmamıştır… Buna karşılık Adler, ahlaken geçerli ya da ‘zihnen sağlıklı’ insan ilişkileri konusundaki fikirlerini rahatlıkla ortaya sermiş biridir. Bunlar büyük ölçüde toplumsal ilgi ve işbirliği eğilimiyle karakterize edilmektedir… Söylemek istediğim, Adler’in değerlerin rolü konusunda kendi gününden çok daha ileride olduğudur.” Thomas S. Szasz