Uğultulu Tepeler

Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

0

Okuma

79

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Emily Jane Bronte (30 Temmuz 1818 - 19 Aralık 1848), İngiliz roman yazarı ve şair. Kaleme almış olduğu tek roman, Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights) bugün İngiliz edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak anılmaktadır.

Emily Bronte 1818 yılında Thornton, Yorkshire´da doğdu. 6 çocuğun beşincisi olan Emily, Charlotte Bronte´nin küçük kız kardeşi idi. 1820´de aile Haworth´a taşındı. Çocukluk yıllarında, annelerinin ölümünün ardından, üç kız kardeş (Charlotte, Emily ve Anne) ve erkek kardeşleri Branwell Bronte hayalî yerler düşlemişlerdir ki bunların isimlerine hikayelerinde rastlanmaktadır. Emily´nin o dönemde kaleme aldığı çalışmalarından çok azı bugüne ulaşabilmiştir. Emily 1838´de Halifax yakınlarındaki Mis Patchett´in Kızlar Akademisinde (Miss Patchett´s Ladies Academy) çalıştı. Daha sonra kardeşi Charlotte ile birlikte Brüksel´deki özel bir okula devam etmiştir.

1847´de tek romanı olan Uğultulu Tepeler´i yayımlamıştır ki bu roman üç ciltlik bir setin ilk iki cildini oluşturmaktaydı. Son cilt kız kardeşi Anne tarafından yazılan Agnes Grey isimli romandır. Romanın yenilikçi yapısı eleştirmenleri bir anlamda şaşırtmıştır. Her ne kadar ilk çıktığında hem iyi hem de kötü yorumlar alsa da, roman zamanla bir İngiliz edebiyatı klasiği haline gelmiştir. 1850´de Charlotte romanı yayına hazırlayıp, düzenlemiş ve Emily´nin gerçek ismiyle, tek başına bir eser olarak Uğultulu Tepeler ismiyle yayımlamıştır.

Kız kardeşleri gibi Emily´nin sağlığı da evde ve okuldaki zor şartlar sebebiyle zayıflamış, kötüleşmiştir. Erkek kardeşinin Eylül´deki cenazesi sırasında soğuk algınlığı kapmış, ve her türlü tıbbî müdahaleyi reddettikten sonra 19 Aralık 1848´de tüberküloz sebebiyle vefat etmiştir. Haworth, West Yorkshire ("Batı Yorkshire"), İngiltere´de defnedilmiştir.
Yayınevi: Yason Yayıncılık
ISBN: 9786059197731
Sayfa: 392s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2015
Kağıt Tipi: 2. Hamur
İncelemeler ve Alıntılar
Uğultulu Tepeler kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?