Güncel Hıristiyanlık, Hz. Îsâ’nın hakîkatinden tamamen uzaklaştırılarak, Pavlus’un elinde âmentüleri yeniden şekillenen beşerî bir dine dönüşmüştür. Halbuki Hz. Îsâ’nın ve doğal olarak Hz. Meryem’in hakîkati dinimiz tarafından çok farklı vaz edilmektedir. Elinizdeki çalışmanın *Tanrı Îsâ’dan Tavr-ı Îsâ’ya* başlıklı birinci bölümünde Kur’ân-ı Kerim’in irfânî bakış açısından feyz alarak, hıristiyanlar tarafından *Tanrı Îsâ* olarak vaz edilen Hz. Îsâ’nın hakîkatindeki *Tavr-ı Îsâ* ortaya konmaya gayret edilmiştir. Gayemiz Hz. Meryem ve Hz. Îsâ üzerinde Kur’ân merkezli yeniden düşünmeye çalışmaktır.
Bilindiği üzere kimi kitaplar vardır; ne hikmettir bilinmez basılıp okuyucuyla buluştukları zamanlarda gerçek değerleri anlaşılmaz. Merhum Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre’nin çevirisini yaptığı ve kendine özgü irfânî yorumlarıyla 2002 yılında yayınladığı ve içerisinde Hz. Îsâ’nın 114 sözü bulunan Azîz Toma’ya Göre İncîl de işte böyle bir kitaptır. Merhum Prof. Dr. Özemre bu sözleri, İslâm’ın irfânî vechesi ve bu vecheye has terminoloji ile yorumlamıştır. Azîz Toma’ya Göre İncîl’de yer alan Hz. Îsâ’nın irfânî öğretisinin/mesajının ana çizgileri bütünüyle ele alındığında bu mesaj, insanı: a) kendi zâtının esrârına vâkıf kılacak, b) dünyevî hayatın şartlarından halâs edip ikinci bir doğuş gibi telakkî edilebilecek çok üstün bir idrâke eriştirecek ve c) bu Âlem’e hem zâhirî ve hem de bâtınî açıdan bakabilmesini sağlayacak olan köklü bir değişimin müjdesini vermekte olmasından dolayı gerçekten de bir incîl/hayrlı haber olarak kabul edilmelidir.
İşte elinizdeki kitabın ikinci bölümü; Azîz Toma’ya Göre İncîl’de yer alan 114 sözden bazılarının sanki Hz. Îsâ ile karşılıklı konuşuyormuş gibi hazırlanmış hayali bir kurgusundan ibarettir. Umarız bu metod; söz konusu kitabın daha iyi anlaşılmasına ve Hz. Îsâ’nın irfânî öğretisinin daha geniş bir kesime ulaşmasına vesile olacaktır.