Namık Kemal, Ernest Renan`ın İslamiyet`in bilime, kültüre, eğitime, felsefeye, ilerleme ve gelişmeye engel olduğu yolunda tam bir Oryantalist tavrıyla verdiği bir konferansa cevap olmak üzere Renan Müdafaanamesi adında bir kitapçık yazdı. Bu eser, İstanbul`da Mahmut Bey Matbaası`nda 1326 (1910 ) yılında 56 sayfalık bir eser olarak basıldı.
Namık Kemal bu eseri, adeta bir ibadet ruhuyla yazmış. Kaynaklardan yararlanarak değil; tamamen bilgi birikimiyle yazmış.
Ayrıca Renan`ı kendi sözleriyle çelişkilerini ortaya koymaya çalışmış. Namık Kemal, bu eseriyle ilgili olarak Renan için: "Onu gönlümün istediği gibi teeliyorum! " der.
Daha sonraları eser, Ord. Prof. Dr. M. Fuad Köprülü tarafından Ankara`da 1962 yılında yeni Türk harflerine aktarılarak ve sonuna "Lügatler" eklenerek Güven Matbaası`nda yayınlandı. Ancak bu yayında bazı okuma hataları bulunmaktadır.
Biz bu çalışmamızda eserin hem özgün metni olan Osmanlı Türk harfleriyle, hem yeni Türk harfleriyle, hem de günümüz Türkçesine aktararak 3 metin halinde bir arada yayınlıyoruz.
Günümüz Türkçesine aktarılan metinde bazı kişi, yer isimlerine ve kavramlara dipnotlarla açıklamalar ekledik.