Ondokuzuncu yüzyıl Türk edebiyatı birçok ilgi çekici gelişmelere sahne olmuştur. Bunlardan biri de Muallim Nâcinin Türk şiirine yeni bir rüzgâr getirmek amacıyla oluşturduğu şiir okuludur.
Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başladığı bu faaliyetine oradan kovulduktan sonra Sa`âdet gazetesinin sütunlarındda Ukâz-ı Osmani adıyla bir topluluk kurarak devam etmiştir. Muallim Nâcinin altı toplantı halinde gerçekleştirdiği bu şiir okulunda edeb`i faaliyetler gazel, nazire, kıt`a, mensure türlerinde şiirler yazılmasını teklif ve tebliğ ederek gelişmiştir.
Recaizade Mahmud Ekrem - Muallim Nâcl münakaşasında saflarını belli eden Halit Ziya Uşaklıgil, Ali Kemal, Abdülhalim Memduh, Tevfik Nevzad, Süleymanpaşazâde Sami, Mustafa Reşit, Ibnürreşad Ali Ferruh, Mehmet Suad (Ali Suad) ve Mehmet Celâl, İzmir`de çıkan Hizmet gazetesinde Muallim Nâcinin Ukaz-ı Şübbân`ının alaya almak için Uldiz-ı Şübbân adlı bir karşı şiir topluluğu kurmuşlardır.
Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu bu kitabıyla edebiyat tarihimizin bu ilginç olayını masaya yatırmakta ve bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmaktadır.