Osmanlının Son Şiir Okulu - Ukaz-ı Osmani

Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

0

Okuma

44

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Ondokuzuncu yüzyıl Türk edebiyatı birçok ilgi çekici gelişmelere sahne olmuştur. Bunlardan biri de Muallim Nâcinin Türk şiirine yeni bir rüzgâr getirmek amacıyla oluşturduğu şiir okuludur.

Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başladığı bu faaliyetine oradan kovulduktan sonra Sa`âdet gazetesinin sütunlarındda Ukâz-ı Osmani adıyla bir topluluk kurarak devam etmiştir. Muallim Nâcinin altı toplantı halinde gerçekleştirdiği bu şiir okulunda edeb`i faaliyetler gazel, nazire, kıt`a, mensure türlerinde şiirler yazılmasını teklif ve tebliğ ederek gelişmiştir. 

Recaizade Mahmud Ekrem - Muallim Nâcl münakaşasında saflarını belli eden Halit Ziya Uşaklıgil, Ali Kemal, Abdülhalim Memduh, Tevfik Nevzad, Süleymanpaşazâde Sami, Mustafa Reşit, Ibnürreşad Ali Ferruh, Mehmet Suad (Ali Suad) ve Mehmet Celâl, İzmir`de çıkan Hizmet gazetesinde Muallim Nâcinin Ukaz-ı Şübbân`ının alaya almak için Uldiz-ı Şübbân adlı bir karşı şiir topluluğu kurmuşlardır.

Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu bu kitabıyla edebiyat tarihimizin bu ilginç olayını masaya yatırmakta ve bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmaktadır.
Yayınevi: Salkımsöğüt Yayınları
ISBN: 9786055160777
Sayfa: 143s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2018
Kağıt Tipi: 2. Hamur
İncelemeler ve Alıntılar
Osmanlının Son Şiir Okulu - Ukaz-ı Osmani kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?