Maksim Gorki büyük bir yazardan öte bir yazı işçisidir. Kelimelerden çok eylemlere inanan, sesini, sözünü, ömrünü, türküsünü gerçeğe adayan bir sosyalisttir. Tüm yazın türlerinde verimi vardır çünkü asıl ereği gerçeği anlatmaktır.
Münzevi özel bir seçki. Maksim Gorki’nin deneme, hikâye, masal türlerinde yazdığı önemli örneklerin bir araya getirildiği kıymetli bir eser. “İtalya Hikâyeleri”, “Amerika” gibi çok bilinen, kendi türlerinde okunması elzem kabul edilen eserlerin yanı sıra, Gorki’nin yaşamının son yıllarında yazdığı ve Türkçeye ilk kez çevrilen kimi öykülerini de içeriyor.
Rusya’nın, ancak yaşayanların bildiği kuytularında geçen anlatılar “Bir İnsanın Doğumu”, “Boğazda”, “Maviyle Açık Gri”, “Kitap”, “Münzevi” Gorki’nin hikâye anlatıcılığındaki ustalığının olgun örneklerindendir. İtalya ve Amerika’yı yazarken ise büyük Rus yazın geleneğinin Rus insanını anlatmaktan ibaret olmadığını kanıtlar gibidir Gorki. Gerçek ile hayalin birbirine karıştığı, zamanı ve mekânı kaybolmuş anlatılarda resmeder İtalyanları; bir sosyalistin parlak ışıklardan kamaşmamış keskin gözleriyle New York’a bakar; ışığın ardındaki canavarı göstermek için yazar.
Gorki dünyanın neresinde olursa olsun insanı yazar, insana dair yazar. O, tüm insanları kendi vücudu, kendini ise tüm insanların yüreği olarak görmüştür çünkü.