Kör Baykuş

(1 kişi)
Kitabı değerlendirin

1

Takip

1

Beğeni

2

Okuma

85

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Sadik Hidayet,modern Iran edebiyatinin önde gelen düzyazi ve kisa hikâye yazaridir. 17 Subat 1903 tarihinde Tahran´da dünyaya gelmistir. Fransiz Lisesi`nde egitim görmüstür.

1936 yilinda yayimladigi romani Kör Baykus, ayni zamanda basyapiti olarak kabul edilir. Romanin ilk baskisi Hindistan´da yapilmistir.
Kitapta genel olarak yogun bunalim, ölüm korkusu ve bosluk hissinden basediliyor.
Tür: Roman
Yayınevi: Dorlion Yayınları
ISBN: 9786052111369
Sayfa: 96s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2020
Kağıt Tipi: 2. Hamur

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

İncelemeler ve Alıntılar
Kör Baykuş kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@gulnurnur
Alıntı
1 gün
Tek korkum: Yarın ölebilirim kendimi tanıyamadan.
96'ın 15. sayfasında
Kör Baykuş
Sadık Hidayet - Dorlion Yayınları - 2020
@didemenes
Alıntı
17 gün
Yaralar vardır hayatta, ruhu cüzam gibi yavaş yavaş ve yalnızlıkta yiyen, kemiren yaralar.
96'ın 15. sayfasında
Kör Baykuş
Sadık Hidayet - Dorlion Yayınları - 2020
#fikir ve düşünce - @berceste
İnceleme
18 gün
KARANLIĞIN GÖLGESİ…


Herhangi bir yazarın kitabını okumadan hayatı hakkında bilgi edinmekte her zaman fayda var. Sadık Hidayet ‘in bu eserini daha iyi özümsemek için biraz fazla bilgisele ihtiyaç duyabilirsiniz. İtina gösterilerek anlaşılması mümkün girift bir roman var karşımızda.

Kör Baykuş Çağdaş İran edebiyatının başyapıtlarından birisi. Eser İlk sayfasından itibaren bir labirentin içerisine giriyormuş hissi veriyor. Olay örgüsünden ziyade bir karakterin durumu üzerinden kurgulanmış bir eser. böyle girdaplı düşüncelere sahip bir eser okudum dersem yalan olur. Okuması ağır değildi gayet akıcıydı. Obsesif kompulsif bozukluk yaşayan bir baş kahramanın düşüncelerinin sarmalından müspet ya da menfi olarak etkilenmemek mümkün değil.

Sabahattin Ali’nin kuyucaklı Yusuf’taki ev halini anlatan söz bu eserdeki duruma bir nebze olsun ışık tutabilir ;
“Aynı evde, yan yana ve birbirine tamamen yabancı olarak yaşamak, feci bir şeydi.”

Edebi olarak karanlık ve gölge betimlemelerini okuduğunuz pasajlar, adeta karanlığın gölgesinden emarelerini izleyerek yol aldırıyor labirentin içerisinde.
Öyle bir hal alıyor ki içerisindeki dil, bu roman yazarın elinden değil, başkarakterinin düşüncelerinin dili olduğuna inandırıyor. Öyle keskin düşünce geçişlerinin içerisinde bunu bir roman olarak düşünmesi zor iken Sadık Hidayet ‘in ustaca geçişleri bu eserin ne kadar büyük bir yapıt olduğunu gösteriyor. Yüz sayfaya yakın bir romanın zihnin diplerini sıyırırcasına böyle kurgusal zenginlik içeren bir metine dökülmüş olması bile Kör Baykuş’u okunası bir eser yapıyor.

Romanın girift kurgusunun yapısını anlayabilmek için esrar kullanan bir keşin bu durumundan mütevellit düşüncelerinine sahip çıkamayan ve bu düşünce dilemmalarını halüsinasyonlara çevirerek hayatındaki olaylara yön vermeyi beceremeyen bir kişilikle bağ kurmamız gerektiğini bilmeniz gerekir.

Kör Baykuş ‘u gölge üzerinden betimlemesiyle labirentin çıkışını gösteriyor yazar…

Keyifli okumalar herkese
Kör Baykuş
Sadık Hidayet - Dorlion Yayınları - 2020
@ayse_dervis
Alıntı
19 gün
Odamı sınırlayan dört duvar arasında, varlığımı ve düşüncelerimi kuşatan hisarın içinde ömrüm azar azar eriyor bir mum gibi, hayır, yanlışım var, ömrüm bir oduna benziyor, ocaktan düşen bir oduna: Öteki odunların ateşinde kavrulmuş, kömürleşmiş, ama ne yanmış, ne olduğu gibi kalmış bir oduna benziyor. Fakat diğerlerinin dumanından, soluğundan boğulmuş. Odam, bütün diğer odalar gibi, kerpiçten yapılmış, çok çok eski binlerce evin yıkıntıları üzerine
96'ın 38. sayfasında
Kör Baykuş
Sadık Hidayet - Dorlion Yayınları - 2020
home explore mail
person