Salih Hacıoğlu`nun RGASPİ`de bulunan şahsi dosyasından ve diğer belgelerden hareketle hazırladığımız bu kitapta, onun Hafi Türkiye Komünist Partisi veya Türkiye Birleşik Komünist Partisi`nde başlayan, iki dönem halinde Türkiye Halk İştirakiyun Fırkasfrıda devam eden ve nihayet Türkiye Komünist Partisi`nde son bulan siyasal çalışmalarını sunmaya çalıştık. Böylece ağırlıklı olarak Nğtım Hikmet`in hakkında yazdığı şiir dolayısıyla Sovyetler Birliği`nde yaşadığı sürgün ve ölümüyle anılan Salih Hacıoğlu`nun çok yönlü çalışmaları hakkında bir fikir vermeyi hedefledik.
Salih Hacıoğlu, Ankara`da başladığı komünist faaliyetini, Mezopotamya`ya yönelik olarak Adana ve Mersin bölgesinde sürdüren, bir süre Istanbul`da bulunduktan sonra taşrada, özellikle Samsun Trabzon hattında yürüten ender komünist önderlerden biridir. Türkiye komünist hareketi içinde gerek mesleği, gerekse siyasal faaliyeti itibariyle köylüler arasında Salih Hacıoğlu kadar çok çalışmış ve onları tanımış bir ikinci kişi yoktur. 1928-1939 arasında komünist partisi dışında kalmış olan Salih Hacıoğlu inat ve ısrarla yürüttüğü mücadelesi sonucunda yeniden TKP üyeliğini kazanmış ve yaşamını TKP üyesi olarak tamamlamıştır.
Teorik çalışmalarından çok etkili pratik-örgütçü faaliyetleriyle öne çıkan bir komünist önder olarak Salih Hacıoğlu`nun mücadelesine ve anısına saygıyla...