Elektra

Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

1

Okuma

103

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Sophokles (MÖ 495-406): Yunan tragedyasının en önemli yazarları arasında adı ilkönce hatırlanan Sophokles, konuları işleyişi ve oyundaki karakterleri canlandırılmakta ustalığıyla ayrı bir yere sahiptir. Tiyatro tekniğini geliştirmiş, diyaloglara, dekor ve kostüme önem vermiştir. Tragedyalarında dönemin yazarlarında rastlanmayan derli toplu bir içyapı görülür. Eserlerinde yazgı sorununu her zaman ön planda tutar. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül almıştır. Yüz yirmi üç tragedya yazan Sophokles’in eserlerinden sadece Aias, Antigone, Kral Oidipus, Elektra, Trakhis Kadınları, Philoktetes, Oidipus Kolonos’ta günümüze ulaşabilmiştir.
Tür: Senaryo
Yazar: Sophokles
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786053606383
Sayfa: 57s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2024
Kağıt Tipi: 2. Hamur
İncelemeler ve Alıntılar
Elektra kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@berrybutcher
İnceleme
1 ay
Okuyucunun gözüne direkt çarpan tek unsur intikam arzusu. Herkes birinden intikam almaya çalışıyor. Elektra'nın annesi, kızını tanrılara kurban veren kocasını öldürtüyor yeni sevgilisine. Babasını öldüren annesinden intikam almak isteyen Elektra ise, erkek kardeşi Orestes'i uzaklara göndertip intikam günü için yetişmesini bekliyor.
Kitabın altmış ikinci sayfasında Elektra, "Çünkü birine karşılık birini hakkımız varsa öldürmeye, ilk ölecek sensin demektir, bakacak olursak bu adalet anlayışına!" Sözleriyle annesinin kızının intikamı uğruna babasını öldürmesini açıkça kınıyor. Mantıksız bulduğum şu ki, kendisi de başta aynısını yapmak için erkek kardeşini bu yönde yetiştirmeyi amaçlamıştı. Intikam almakla kınadığı annesinin eylemini kendisi de düşünmeden yapıyor.
Sanırım bu durumda, insanların kendileri ve sevdikleri için en iyisini ve mantıklısını isterken, bu isteği davranışa döktüklerinde başkalarına, kendileri için arzuladıkları aynı hassasiyeti göstermediklerini anlıyoruz.
Bu kitap felsefi açıdan oldukça geniş bir alanı kapsıyor bence. Öyle ki, kim ne okursa başka bir çıkarım yapması mümkün. Akıcı ve kısa olduğu için tereddütsüz okumanızı tavsiye ederim.
Elektra
Sophokles - İş Bankası Kültür Yayınları - 2024
@berrybutcher
Alıntı
1 ay
"Ben bahtsız kimse, yok olup gidiyorum,
çünkü durmadan erteleyerek eylemini
hem yakın hem uzak umutlarımı yok etti!
İşte, hanım dostlar, ne ölçülü olmak ne de dindar
mümkün şimdi: çünkü böyle bir felaket
zorluyor bizi, kötü yaşamaya!"
Elektra
Sophokles - İş Bankası Kültür Yayınları - 2024