Yayımlandığı günden bugüne kuşakları etkisi altına almış Turgut Uyar şiirinin olgunluğa erdiği Dünyanın En Güzel Arabistanı 57 yıl sonra yapılan bu ikinci baskısıyla yeniden okurla buluşuyor.
1950’lerden itibaren Türk şiirinin yönelmeye başladığı , sonraları “İkinci Yeni” olarak bilinecek, yepyeni bir biçim ve içerik kanalının başyapıtı kabul edilen bu kitapta gündelik yaşantının, çevreyle iletişimsizliğin üzerine toplumsal yaşam kodları, mahalle baskısı ve kurulu düzenin dayanılmaz ağırlığı çöker...
Turgut Uyar’ın konuşulmazı konuşulur kılan, çok sesli ve çok çatışkan bu “alaycı başkaldırı” şiirleri kim bilir daha kaç kuşağın kuşağın el kitabı, rehberi, kurtarıcısı olacaktır.
Bir bağırsa sesi bütün sokaklara yeter biliyorum Beni bu işe katmayın Ben durur şuracıkta geleni geçeni aydınlatırım Gece böceklerini büyütür gönenirim Bu işi sevgiyle öptüm başıma kodum
Bunları bırak dedi, polis. İşin içyüzünü anlat biliyorsan. Sokak lâmbası tıkandı baktım. Dokunsalar ağlayacaktı. Benim dedi, tıpkı böyle dedi, kendimden konuşturulmayan yerlerde sözüm yok. Bütün diyeceğim bu kadar. Ama yok yok bir türküm daha var onu da söylemek istiyorum. Sen bırakmasan da söyliyeceğim zaten.