Yunanca adı “Politeia” olan “Devlet”, Platon’un yazdığı otuzdan fazla diyalogun en önemlisi ve de en kapsamlısıdır.
Devlet’te büyük Yunan filozofu, adaletli, doğru ve güçlü bir topluluk yapısının nasıl olması gerektiğini bütün ayrıntılarıyla anlatır. Devlet, insan düşüncesinin, toplumsal ve politik yaşamı aklın buyruğuna sokmak; ona, ahlak ve doğruluk açısından şekil vermek için harcadığı ilk ve en köklü çabalardan birinin göz kamaştırıcı örneğidir. Etkisini yüzyıllar boyunca sürdüren bu büyük ütopya; bu ideal devlet tasarısı, Batı uygarlığının temeli olan Yunan düşüncesinin en ilgi çekici ürünlerinden biridir.
Platon’un Devlet’i, yalnızca “ideal” bir devletin ilk modeli değildir. Platon, insan mutluluğu ile de aynı yoğunlukta ilgilenir. Ama Devlet’in önemi, biraz da ondaki düşünce zenginliği, düşünce üretme, üretilen düşünceleri gerçekleştirme, sorular sorarak adım adım kanıtlama, karşısındakini adım adım ikna etme ya da gerçeği ona buldurma yöntemleridir.
Hıristiyanlık ve Müslümanlıktan önce, Doğu’da ve Batı’da kutsal olmasa bile en temel kaynak Devlet’ti. Bugüne kadar ortaya atılmış tüm devlet kuramlarının, tüm toplum düzenlerinin Devlet’te ipuçları, hatta kaynakları vardır.
Devlet, Diyalog’lara bölüştürülmüş Platon felsefesinin bu Diyalog’ları birbirine bağlayan en temel halkasıdır.