Deli Kurt Ciltli

(2 kişi)
Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

1

Okuma

168

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Deli Kurt, Osmanlı tarihinde Yıldırım Bayazıd`dan sonra Şehzadeler Kavgası diye anılan devrin tarihî bir romanıdır. Bir bakıma göre de Bozkurtlarda başlayan Orta Asya`daki hayat kavgasının yeni vatan Anadolu`da devamıdır. Şehzadeler arasında süren ve tafsilâtı henüz yeterince aydınlanmamış bulunan çarpışmada Yıldırım`ın oğulları hayat ve taht mücadelesinin hem kahramanca, hem şairane, hem de sefîhane bir örneğini vermişler ve birbiri ardınca hayata veda ederek meydanı içlerinden birisine bırakmışlardır. Bunlar arasında en talihsizi ve hayatı en az bilineni İsa Çelebi`dir. Deli Kurt, İsa Çelebi`nin meçhul bir oğlunun dramıdır. Bu dram daha sonraki asırlarda daha büyük bir şiddetle sürüp gidecek ve yüzlerce şehzadenin hayatına mal olacaktır. Romanda görülen parlak bakışlı, gözlerine bakılamayan kız, hayalî bir tip değildir. Zamanımızda Muğla köylerinden birinde böyle bir kız yaşamıştır ve belki de hâlâ yaşamaktadır. Roman yazarı, bu parlak ve büyülü bakışları beş yüz yıl öncesine götürmekle esere çeşni vermekten başka bir şey yapmamıştır.


Tür: Roman
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
ISBN: 9786254080999
Sayfa: 200s.
Kapak: Ciltli
Tarih: 2024
Kağıt Tipi: 2. Hamur

Topluluk Puanları (2)

4.0

50% (1)

1.0

50% (1)

İncelemeler ve Alıntılar
Deli Kurt Ciltli kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@berrybutcher
Alıntı
4 ay
"Insanlar daima bir şeye hasret kalacaktır."
Deli Kurt Ciltli
Hüseyin Nihal Atsız - Ötüken Neşriyat - 2024
@berrybutcher
Alıntı
4 ay
"Hey, bre hey Şeytan Dağı!
Kayaların ses mi verir?
Bir kez konsa beğ otağı
Dert mi olur süs mü verir?

Cücenoğlu! Bu ne yara?
Güneş doğmuş sanki kara.
Buncalayın dertli ere
Ulu Tanrı us mu verir?"
Deli Kurt Ciltli
Hüseyin Nihal Atsız - Ötüken Neşriyat - 2024
@berrybutcher
İnceleme
4 ay
Şeytan, bir yiğit kılığında Varsak'taki birbirinden güzel yedi kızı büyülü incileriyle kendisine aşık etmeye uğraşmış. Kızlardan altısı Şeytana aşık olup kendilerini öldürmüşler. Ancak yedincisi, inciyi boynuna takınca çakıl taşına dönermiş. Şeytan önceleri bu durumdan deliye dönse de zamanla kıza aşık olmuş. Şeytanın insan kılığında çaldığı sazı duyan hayvanlar bile ağlarmış. Ancak kıza hiçbir şey tesir etmemiş. Sonunda çileden çıkan Şeytan, kendisini sonradan Şeytan Dağı denilecek dağa hapsetmiş. Hikayedeki kızın sırrı ise kalbinin olmayışıymış.
"Masalda da, gerçekte de kalbi olmayan bütün kızların adı Gökçen'dir."

Deli Kurt'un hikayesi de Çakır'ın bölümünden sonra başlıyor. Olay daha çok tarihle ve Osmanlılar, Karamanlılar gibi beyliklerin arasındaki savaşların etrafında dönüyor gibi olsa da bütün öykü Gökçen'le ilgili. Peri mi yoksa cin mi olduğu belli olmayan bu efsanevi varlık ve Deli Kurt arasında geçiyor.

"Müslüman olup olmadığımı niye soruyorsun? Türk olduğum yetmiyor mu?"
Fark ettiğim bir noktaysa Atsız, anlatmak istediğini yine Ziya Gökalp gibi açık açık yazmaktan ziyade, diğer kitaplarına olduğu gibi dolaylı yoldan veriyor okura. Bence bu şekilde yazması sayesinde çok daha akıcı olduğunu düşünüyorum kitaplarının. Türk Ülküsü'nde de, Ruh Adam'da da okumak keyif vericiydi yazdıklarını. Mesajı güzel bir efsaneyle ya da destanla birleştirerek, gerçek olaylarla da destekleyerek merak uyandırıyor insanda.
Deli Kurt Ciltli
Hüseyin Nihal Atsız - Ötüken Neşriyat - 2024