Bilinç Kullanım Kılavuzu

Kitabı değerlendirin

0

Takip

0

Beğeni

0

Okuma

32

İzlenme

Tanıtım Yazısı
Doğal bir oluşum olarak fiziksel ve biyolojik yasalara tabi olan beynimizde, nasıl olup da bilinç ortaya çıktı? Hangi biyolojik mekanizmalarla ortaya çıktı? Ya da insan bilinci ne işe yarar? "Bilinç İncelemeleri" alanı bu sorulara cevap arıyor. Son yıllarda farklı disiplinlerden –klasik bilim dallarının yanı sıra sinirbilim, bilgisayar bilimi ve genetikten, ayrıca zihin felsefesinden ve fenomenolojiden– yararlanan geniş bir araştırmacı topluluğunun bu alandaki çalışmaları şimdiden çok etkileyici bir literatür yarattı.

Bilinç, Kullanım Kılavuzu bu yeni araştırma alanıyla tanışmak için ideal kitap. Araştırmacılara olduğu kadar meraklı okura da hitap eden kitap, "bilinç" teriminin farklı anlamlarını açıklayan bir bölümle açılıyor, sinir sistemi ile beynin anatomik yapısı ayrıntılı bir biçimde anlatılıyor. Sinirbilimin şaşırtıcı bulgularının, insanın farkındalık halinin temelinde yattığı düşünülen iki alandan kaynaklandığını öğreniyoruz: Uyku-uyanma bilimi ile görme bilimi. Kitabın bu bölümlerinde epilepsi, körgörü, halüsinasyonlar gibi çeşitli bozukluklar anlatılırken, okurun bilincin işleyişini daha yakından kavramasına imkân tanıyan vaka hikâyelerine de yer veriliyor. İnsan bilincinin evrimini, insan kültürünün evrimiyle birlikte anlatan kapsamlı bir bölümden sonra, halihazırdaki bilinç kuramları, bilincin nasıl olup da deneyim üretebildiğiyle ilgili felsefi tartışmalar konu ediliyor.

Beyin, beyin üzerine düşünüyor: Evrenin en hayret uyandırıcı bilimsel meselesinin tam da hiç sorgulamadan her gün "kullandığımız" kendi bilincimiz olduğuna ikna oluyoruz bu kitabı okurken.
Yazar: Adam Zeman
Yayınevi: Metis Yayınları
ISBN: 9789753425803
Sayfa: 478s.
Kapak: Ciltsiz
Tarih: 2021
Kağıt Tipi: 2. Hamur
İncelemeler ve Alıntılar
Bilinç Kullanım Kılavuzu kitabı hakkında sen ne düşünüyorsun?
@mustafaoncu
Alıntı
15 gün
“Otizm, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve toplumsal ilişkilerin şu ya da bu ölçüde bozuk oluşu, dil anormallikleri ve oyunlarda görülen yaratıcılık eksiklikleri yoluyla kendini belli eden geniş bir rahatsızlıklar silsilesini kapsar. Saydığımız bu koşullar üzerinde araştırma yapanların çoğu, otizmden mustarip çocukların hasarlı, yani düzenli çalışmayan beyiniere sahip olduğu, ama bu koşulun yüksek zeka ihtimalini hiç bir şekilde dışlamadığı ve hastalığın nedenini oluşturan lezyonun özel bir lezyon olması gerektiği konusunda hemfıkirdir. Simon Baron-Cohen ve diğerleri, bu koşullardan mustarip olan insanın zihin okumakta ortalama (hatta zeka bakımından daha geri) dört yaşındaki çocuklardan daha fazla zorlandıklannı, psikolojik sorunları içinde kilit öneme sahip sorunun da bu olduğunu ileri sürerler. Baran-Cohen'in incelediği otistik çocuklar genellikle istemek, “görmek gibi daha basit zihin durumlarıyla ilgili kavramlar geliştiriyorlardı. Ama inanç ve taklit, bilgi kaynakları ve gizleme araçlarıyla ilgili kavramlar, görünüşle gerçeklik, hayali nesnelerle somut nesneler arasındaki farklarla ilgili kavramlar onları şaşırtıyordu. Son derece yetenekli, başarılı ve kendini gayet iyi ifade edebilen bir otistik olan Temple Grandin, Oliver Sacks'a toplumsal ilişkilerin de kendini Mars'taki bir antropolog gibi hissettiğini söyler: Üç veya dört yaşındaki çocuklar bile insanları benim anlamayı asla ümit edemeyeceğim şekilde 'anlayabiliyorlar, der.
478'in 52. sayfasında
Bilinç Kullanım Kılavuzu
Adam Zeman - Metis Yayınları - 2021